Drukregelaars voor gassen: de juiste selectie voor de juiste toepassing


Drukregelaars voor gassen: de juiste selectie voor de juiste toepassing

Ieder proces heeft z’n eigen eisen en toepassingen. Als in dit proces ook industriële gassen worden toegepast zullen de drukregelaars die daar nodig zijn aan deze eisen moeten voldoen.

In een eerder blog hebben wij u geïnformeerd over de algemene functie en werking van drukregelaars, in dit blog willen wij u informeren over de juiste selectie.


Waarom is de juiste selectie zo belangrijk?

Bij een willekeurige aanvraag voor een drukregelaar horen we vaak “ik zoek een drukregelaar voor X gas en heb *bar nodig”. Als er dan doorgevraagd wordt, komt het voor dat men niet bekend is met de aanvullende gegevens welke nodig zijn voor de juiste selectie. Vaak wordt het als lastig ervaren om snel de juiste gegevens te achterhalen. Zoek daarom vooraf de antwoorden op onderstaande 7 vragen op, dan hebben wij in no time de juiste drukregelaar gevonden om uw proces te beschermen. 

Wat is dan nodig aan basis informatie?

1.    Gassoort:

Om welke gassoort gaat het? De selectie begint vaak bij de gassoort, in verband met de materiaal compatibiliteit.

Voor perslucht kan met een messing regelaar prima gewerkt worden. Maar bij bijvoorbeeld methaan waar nog deeltjes H2S in aanwezig zijn (bijvoorbeeld  Biogas) ga je al snel naar RVS drukregelaars met de bij behorende afdichtingen.

2.    Toepassing:

Waar wordt de regelaar ingezet? Voor technische gassen gelden andere eisen aan behuizing, membraan, afdichtingen etc dan bijvoorbeeld bij medische gassen, food of zuivere gassen.

Waar bij technische gassen een standaard membraan gebruikt kan worden welke geschikt is voor het betreffende gas, wordt bij zuivere gassen al snel een RVS membraan toegepast. Bij drukregelaars toegepast in de voedselverwerkende industrie dient een RVS membraan te worden toegepast, tenzij de gebruikte elastomeren (membraan/ afdichtingen) expliciet geschikt zijn voor gebruik hiervoor (bv FDA approved)
Bij medische gassen dienen de gebruikte materialen te voldoen aan de NEN-EN ISO:15001 en kan het per geval nodig zijn dat het onderdeel een CE markering nodig heeft.
Wat daarnaast van belang is, is waar de drukregelaar in het proces zit. Bij een drukregelaar gemonteerd in een leiding is vaak geen hoge druk manometer nodig. Alleen de lage druk/ procesdruk aflezing is dan afdoende.    

3.    Gaszuiverheid: 

Wat is de zuiverheid van de gassen? Bij toepassing van zuivere gassen, bijvoorbeeld in laboratoria, is het niet de bedoeling dan vanuit de appendages vervuiling in het gas komt. Vervuiling kan dan uiteindelijk weer in de hoog gevoelige meetapparatuur terecht komen (bv een gaschromatograaf). Dit beïnvloed de meting en dus ook het resultaat. Drukregelaars die hier worden toepast hebben vaak een Heliumlekdichtheid van 10-8 mbar l/s of hoger.

4.    Beschikbare druk “P1”:

Welke druk dient er gereduceerd te worden? Iedere drukregelaar heeft z’n eigen toepassing, bij een lage voordruk, bv 25bar, kan de inwendige constructie anders zijn dan bij een voordruk van 200 bar. Er is vaak geen hoge druk manometer aanwezig.

5.    Benodigde uitgaande druk “P2”:

Welke procesdruk is nodig? Indien een druk nodig is van bijvoorbeeld 5 bar, is het verstandig om een drukregelaar te selecteren welke daarbij in de buurt komt. In dit geval zou een regelaar met een uitgangsdruk van 0-10bar prima passen.
Heb je bijvoorbeeld een regelaar van 0,2-25bar beschikbaar dan zit de 5bar wel in het bereik, maar de dynamiek van de regelaar zal dan wat stugger zijn gezien de 5bar onder in zijn bereik zit. Ook bij het instellen zal je dat merken. De instelveer is stugger in de 0,2-25bar versie dan bij de 0-10 bar.

6.    Benodigde flow:

Hoeveel gas is nodig voor het proces? In combinatie met de in- en uitgaande druk, wordt al snel duidelijk hoe groot de drukregelaar moet zijn. Bij een 200bar voordruk uit bijvoorbeeld een gascilinder met een uitgaande druk van ca 16 bar en benodigde flow van 30Nm3/hr, zal een drukregelaar met een doorlaat van 1,8mm en aansluitingen van ¼” afdoende zijn. Terwijl bij een voordruk van 10 bar een uitgaande druk van 8 bar, waarbij 30 Nm3/hr nodig is, een ½” regelaar nodig zal zijn.
Druk en flow zijn dus erg van belang, bij een kleine drukval zal een grotere doorlaat van de regelaar nodig zijn als bij een grotere drukval.
Goed om te weten is dat een drukregelaar druk (= energie) nodig heeft om te functioneren. Bij 10 bar voordruk, is een stabiele geregelde uitgaande druk van 10 bar niet mogelijk.

7.    Aanvullende gegevens:

Gegevens zoals reeds aanwezige leidingdiameters en de gewenste nauwkeurigheid van de regelaar zijn van belang om een eerste selectie te kunnen maken.


Met deze informatie kunnen wij u adviseren welk type regelaar het beste past bij uw proces. Neem contact met ons op voor deskundig advies en om er zeker van te zijn dat u de juiste drukregelaars toepast. 



Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug