Vergelijking van de 3 lektestmethoden voor foodproducten


Vergelijking van de 3 lektestmethoden voor foodproducten

Met name bij foodproducten is het belangrijk dat verpakkingen luchtdicht verpakt worden. Als fabrikant wilt u weten of het verpakkingsproces optimaal is verlopen. Of uw producten inderdaad luchtdicht verpakt op transport gaan. Er zijn diverse mogelijkheden om dit te testen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Daarom zetten wij de verschillende lektestmethoden uit ons Witt assortiment overzichtelijk onder elkaar.

Lektesten in een waterbad

De meest eenvoudige lektestmethode is het testen in een waterbad. Hierbij wordt de verpakking onder water gehouden. Wanneer de verpakking lek is, dan zijn er opstijgende luchtbellen zichtbaar. Net als bij het zoeken naar een lek in een fietsband, met het verschil dat er voor het testen geen extra lucht in de verpakking geblazen wordt. In plaats daarvan wordt de test uitgevoerd in een vacuümkamer van de LEAK-MASTER® EASY. Door het vacuüm komen luchtbellen aan de oppervlakte als de verpakking onvoldoende gesloten is. Het is duidelijk te zien waar het lek zit, waardoor zwakke punten in het verpakkingsproces opgespoord en opgelost kunnen worden. 

Bij welke producten wordt de waterbakmethode toegepast?

Bij vrijwel alles wat lekvrij moet zijn. Vaak gaat het om verpakkingen, bijvoorbeeld buiszakken of thermogevormde trays. Zelfs vacuümverpakkingen kunnen met de EASY worden getest. Meestal gaat het om vleesproducten, salade, brood, snacks, zuivelproducten, dierenvoeding of medische producten. Zelfs de populaire koffiecapsules zijn mogelijk. 

De voors- en tegens van de waterbakmethode

De EASY is zeer geschikt om verpakkingen te controleren op lekken en om de lekkage te vinden. Doordat het product in het water getest wordt, kan het daarna meestal niet meer naar de klant. Daarbij wordt het al dan niet lekken vastgesteld door het menselijke oog. Dit kan van invloed zijn op het resultaat. Dat is de reden dat veel klanten kiezen voor een geautomatiseerde methode. 

Lektesten met behulp van CO2-sensoren

Bij de geautomatiseerde methode wordt de verpakking in de LEAK-MASTER® PRO 2 gecontroleerd met behulp van testgas en CO2- sensoren. In de testkamer wordt een vacuüm gecreëerd, waardoor gas uit de verpakking ontsnapt als deze niet lekdicht gesloten is. Vooraf bepaalt u de parameters, zoals vacuüm en meettijd. Vervolgens wordt de test automatisch uitgevoerd. Als aan het eind van de meting het apparaat rood oplicht, dan is er CO2 gedetecteerd en is er dus sprake van een lekkage. Deze testmethode is volledig onafhankelijk, gestandaardiseerd en reproduceerbaar. De testgegevens worden digitaal gedocumenteerd en zijn eenvoudig om te zetten naar een databestand.

Snelle en nauwkeurige lektestmethode

Hoe meer CO2 er in de verpakking aanwezig is, hoe sneller een lek gevonden wordt. Doorgaans zijn 8-10 seconden genoeg om lekken van 10 micrometer of meer betrouwbaar op te sporen. Dit zijn precies de micro-lekken die problemen veroorzaken voor fabrikanten. Een ander groot voordeel van het testen door middel van CO2-meting, is dat er geen water aan te pas komt. De lekvrije verpakkingen kunnen na de test zonder problemen in de handel worden gebracht. Dit bespaart afgekeurde producten en kosten.

Een waterbad of een CO2-unit, wat is de beste keus?

Waterbadapparaten zijn de goedkoopste betrouwbare methode om uw verpakkingen te testen op lekdichtheid. Om uit te zoeken waar de verpakking lekt, heeft u een waterbad nodig. Voor verpakkingen zonder toegevoegde CO2 en producten die zonder vacuüm verpakt worden, is het waterbad de beste optie.
Wanneer u standaardisatie en automatisering belangrijk vindt, is de CO2 testmethode een goede keus. Het resultaat is absoluut betrouwbaar, zelfs na de zoveelste test aan het eind van een lange werkdag. Daarbij kunt u testen op lekkage, zonder het product of de verpakking te beschadigen. En tenslotte is het testen zonder water schoner en minder gecompliceerd. Regelmatige verversing van het water en reiniging van het apparaat zijn niet nodig.
Voor het beste resultaat gebruikt u  beide apparaten. Met het CO2-apparaat voert u alle steekproeven veilig, betrouwbaar en niet-destructief uit. In het geval van een lekkende verpakking gebruikt u vervolgens het waterbad om de plaats van het lek te vinden.

Steekproefsgewijs testen versus in-line lektesten

Wanneer er iets mis gaat tijdens het verpakkingsproces, dan worden doorgaans meerdere verpakkingen niet goed gesloten. Bij een steekproefsgewijze controle komt dit aan het licht. Vervolgens moet onderzocht worden of meerdere verpakkingen lekken en vanaf welke verpakking het mis is gegaan. Wanneer er af en toe een verpakking onvoldoende gesloten wordt, dan is de kans groot dat een aantal lekkende verpakkingen niet getest wordt. Dat er een aantal verpakkingen op transport gaan die niet volledig luchtdicht zijn. Met alle gevolgen van dien.
100% Inspectie biedt 100% zekerheid. Dit wordt in-line gedaan door middel van machines met CO2- sensoren, zoals de LEAK-MASTER® MAPMAX. Wanneer er een lek gevonden wordt, gaat er direct een alarm af op de unit. Om een hoge snelheid te kunnen behalen en de productiesnelheid te kunnen volgen, worden vaak een aantal verpakkingen tegelijk of gehele dozen getest.

Conclusie

Welke lektestmethode u kiest, hangt geheel af van uw product, de houdbaarheid, de verpakking, het productieproces, het distributiekanaal én uw wensen. 

Neem voor aanvullende uitleg en gericht advies contact met ons op. 



Linkedin icoon
Vond u dit interessant? Deel hem online!
Boutjes

Plan een gesprek


Graag nemen wij ruim de tijd om met u te sparren over welke oplossingen het beste passen bij uw onderneming.

Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij u kunnen overtuigen over onze expertise en dat wij u beste oplossingen kunnen aanbieden.

Advies aanvragen
PD Gas Technology
menu sluit
sluiten

Bel mij terug verzoek

Een moment geduld alstublieft...

Bel mij terug